Hoe gaat het met je? Die vraag stelt een vriend of vriendin aan je, de dokter, de buurvrouw. Meestal zeg je ‘goed’. Maar wat bedoel je daarmee? Hoe weet je of het wel of niet goed met je gaat? Wat gaat er dan goed? En als het niet zo lekker gaat met je gezondheid? Waar ligt dat aan? En wat kun je doen?
Als de dokter aan je vraagt: hoe gaat het? Dan vertel je vaak over je klachten. Zijn de klachten weg, dan zou je je dus weer ‘goed’ moeten voelen. Maar zo simpel is het soms niet. Of je je goed voelt, hangt van heel veel dingen af. Misschien is je lijf gezond, maar ben je vaak alleen, voel je je eenzaam. Je goed voelen gaat dus over meer dan alleen ziek zijn of niet: heb je fijne vrienden, een leuke baan of een zinvolle daginvulling? Er zijn veel dingen die maken of je je wel of niet goed voelt.
Positieve gezondheid
Het is fijn om te weten wat je nodig hebt om je goed te voelen. Hiervoor kun je natuurlijk bij een arts, fysiotherapeut, welzijnswerker of buurtsportcoach terecht. Er zijn ook andere manieren om dat te ontdekken. Dat heet ‘positieve gezondheid’. Dat is een soort optelsom van allerlei dingen die bij elkaar maken dat je lekker in je vel zit. Er zijn vaardigheden die je nodig hebt om je goed te voelen en om te begrijpen wat je moet doen om je beter te voelen. Die vaardigheden zijn niet voor iedereen in elke situatie vanzelfsprekend. Zeker niet als je niet lekker in je vel zit, als je niet zo goed bent in lezen of als er veel verandert in je leven in één keer.
Welke vaardigheden heb je dan nodig? Je hebt de juiste informatie nodig, alleen dat al kan een hele zoektocht zijn. Die informatie moet dan ook begrijpelijk zijn. En je moet vaak ook nog bekijken wat wel en niet voor jou van toepassing is én een beslissing nemen. Dat betekent nogal wat. Wat wel en niet van belang is voor je gezondheid is juist zo belangrijk om goed te weten.
(Tekst gaat verder onder het filmpje)
Bij de bieb kun je dat leren!
Wat heeft dat nou te maken met de bibliotheek? “Een heleboel!”, zeggen Rebecca en Colinda, de experts van positieve gezondheid bij de bibliotheek. Rebecca vertelt: “De bibliotheek is dé verzamelplek van heel veel kennis. Informatie haal je uit boeken maar daarnaast hebben we ook ontzettend veel activiteiten en de medewerkers en vrijwilligers van de bibliotheek kunnen je helpen met de juiste informatie.”
Colinda: “De bibliotheek is al lang niet meer de plek waar je alleen komt om te lezen, je kunt deelnemen aan allerlei activiteiten, contacten opdoen, praten met gelijkgestemden. Ook om invulling te geven aan je dag hebben we mogelijkheden, je kunt bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. De bieb is dus een plek waar je terecht kunt, ook als je vragen hebt of iets wilt weten. Weet je zelf niet waar je terecht kunt met je vragen? Wij weten dat vaak wel.”
Nieuwegein voelt zich goed
Bibliotheek De tweede verdieping vindt het belangrijk dat mensen uit Nieuwegein weten wat ze kunnen doen voor een positieve gezondheid. Rebecca: “Daarom kijken we bij alles wat we organiseren of er samenhang is met wat je nodig hebt om je goed te voelen. Als we zien dat er onderwerpen zijn die spelen bij de mensen die bij ons komen, dan kijken we of we daar een aanbod op kunnen bedenken. Dan nodigen we bijvoorbeeld een professional uit die er iets over komt vertellen.”
Deelnemer Jaap vertelt: “Ik kwam bij het PLUS-café toen ik hierover in de Molenkruier een artikel las. Omdat ik een zwaar jaar achter de rug had, wilde ik er niet alleen naartoe gaan en ben ik met mijn broer eens gaan kijken of het wat was. Het zag er leuk uit, we kregen quiz over Nieuwegein en het sprak mij gelijk aan. Er werd aan de mensen gevraagd welke onderwerpen ze wilden bespreken. Ik vroeg toen – omdat ik het volgende jaar in de bijstand ging – wat ik moest doen. Via het PLUS-café kwam ik in gesprek met de Sociale Raadslieden uit Nieuwegein. Die hebben mij gelijk geholpen.”
Colinda: “We maken regelmatig mee dat mensen echt een hulpvraag hebben, die brengen we in contact met mensen die kunnen helpen. Maar heel vaak gaat het om doodnormale vragen waar je tegenaan loopt waar andere mensen al mee te maken hebben gehad, bijvoorbeeld ouders die vragen hebben over de opvoeding van hun kinderen. Als bibliotheek bieden we een platform voor gelijkgestemden. En als we met ons aanbod een steentje kunnen bijdragen zodat bewoners in Nieuwegein zich een beetje beter voelen, dan is onze missie geslaagd!”
Allerlei activiteiten
De bibliotheek heeft voor verschillende groepen een uitgebreid aanbod van activiteiten zoals het PLUS-café, de ouder- en kindbijeenkomsten, Open Lab, Lucky Life en door het jaar heen zijn er allerlei bijeenkomsten en workshops. Voor mensen die beter willen worden in lezen of taal is er de taalbrigade, voor volwassenen én voor kinderen. Er is dus eigenlijk voor iedereen wel iets te doen in de bibliotheek waarbij altijd de uitgangspunten zijn: hoe zorgen we ervoor dat iemand zich goed voelt én is het leerzaam en interessant? Een mooie missie van de bibliotheek waar iedereen in Nieuwegein gebruik van mag maken. Weten wat we doen? Kijk op de website voor het uitgebreide aanbod of kom lekker langs en vraag het aan een van de medewerkers en vrijwilligers die rondlopen in de bieb.
Tip: lees ook het interview met biebbestuurder Roel Zuidhof en bekijk onze facsheet over positieve gezondheid. En ook deze artikelen uit de media zijn de moeite waard om te lezen (kijk onder het kopje ‘Positieve Gezondheid’).
Tot ziens bij een van onze activiteiten!