10-9-8-7-6-5-4-3-2-1…0! Het is nu 30 september en dat betekent dat de Kinderboekenweek 2020 van start gegaan is. Tot en met 11 oktober 2020 gaan we terug in de tijd met het supergave thema: En toen?
Activiteiten voor kinderen
Tijdens de Kinderboekenweek duiken we samen in de geschiedenis met leuke activiteiten voor kinderen (6 t/m 12 jaar).
- Opening Kinderboekenweek Vanmiddag (30 september) trappen we tijdens de Opening Kinderboekenweek af met het graven naar een brief… We doen dit met een echte archeoloog in het Natuurkwartier (Milieu Educatie Centrum).
- Kinderboekenweekfeest Op vrijdagavond 9 oktober hebben we een gaaf Kinderboekenweekfeest in petto. Maak een tijdreis door de geschiedenis. Leer zwaardvechten als een echte Romein, schrijf als een monnik, maak een oud schilderij na en dans in de silent disco.
- Open lab: En toen? Tijdens het Open Lab op zaterdagmiddag 10 oktober leren kinderen alles over de technieken die vroeger werden gebruikt om het leven makkelijker te maken. N.B. Deze activiteit is inmiddels vol.
Meer weten over de Kinderboekenweekactiviteiten en hoe je je in kunt schrijven?
Nog meer boekentips
Natuurlijk kunnen we het in de Kinderboekenweek niet nalaten nóg meer boekentips te geven:
- 321 superslimme dingen die je moet weten over geschiedenis Een boek waar kinderen vanaf ca. 10 jaar zich helemaal in vast kunnen bijten. Wist je bijvoorbeeld dat de uitvinding van de fiets begon met een vulkaanuitbarsting?
- De serie ‘Waanzinnig om te weten’, bevat ontzettend leuke boeken. In Eindeloze Egyptenaren lezen kinderen over in de war geraakte goden, de koele Cleopatra en prijzige piramides. In Razende Romeinen komen ze te weten dat de Romeinen heel goed vals konden spelen en dat ze van moorden een sport maakten. Deze boeken en Steengoed, die steentijd hebben we in de collectie.
- Op de site van de Kinderboekenweek staat een leuke tijdlijn die je kunt downloaden. Met de tijdlijn graaf je steeds dieper in het verleden van Nederland en ontdek je de mooiste boeken over vroeger. De boeken zijn te leen in de bibliotheek of als e-book verkrijgbaar.
- De witte weg: de geschiedenis van porselein, van Edmund de Waal: leuk voor volwassenen. In dit boek wordt een beschrijving gegeven van de ontdekking van de samenstelling van de kleimassa die nodig is voor het vervaardigen van echt porselein, op drie plekken: in China, Duitsland en Engeland.
Ontdekken welke leerzame geschiedenisboeken De tweede verdieping uitleent? Neem dan eens een duik in onze catalogus.
Activiteiten en doe-tips
Even met je neus ‘uit’ de boeken? En toch meer informatie opdoen over het thema ‘En toen?’ van de Kinderboekenweek, waar we nu middenin zitten?
- Bezoek eens een museum online, zoals het Rijksmuseum van oudheden.
- Wil je je geschiedeniskennis ophalen? Ga naar de gave site Canon van Nederland en ontdek van alles over Nederland, in overzichtelijke tijdlijnen boordevol gave boekentips.
- Kijk een heerlijke serie: ‘The who was show’ is dan een aanrader: enkele van de beroemdste namen in de geschiedenis worden tot leven gewekt in deze komische serie met liveaction-sketches, gebaseerd op de populaire boekenreeks.
Nog eens terugreizen naar een van de tijdperken waarover we je de afgelopen tijd allerlei tips gaven? Reis dan via deze links terug naar de prehistorie, de oudheid, het Romeinse Rijk, de middeleeuwen, de renaissance, de verlichting, de industrialisatie, de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse periode.