Tel samen met ons af van de prehistorie tot nu! Wist je dat de Kinderboekenweek 2020 al over twee weken van start gaat? Tijdens de Kinderboekenweek van 30 september t/m 11 oktober 2020 gaan we terug in de tijd met het supergave thema: En toen? Tot die tijd duiken we samen in de geschiedenis met verschillende (boeken)tips.
Inmiddels zijn we aangekomen in de Naoorlogse periode:
De jaren 50 – De kronieken van Narnia
De superspannende boeken rondom vier broertjes en zusjes die door een magische kleerkast stappen en in het fictieve land Narnia belanden, zijn meerdere keren verfilmd.
Netflix heeft de rechten gekocht op de zevendelige kinderboekenserie van C.S. Lewis uit de jaren 50. Het filmproject moet echter nog starten. Gelukkig is er ook nog de prachtige verfilming van Walt Disney:
Zin in meer? Bij De tweede verdieping kun je zowel terecht voor de film als ook voor de boeken.
De jaren 60 – Het grote jaren 60 fotoboek
Nozems, conflicten met het gezag en de opkomst van popmuziek, televisie en sterrendom. Dat zijn de jaren 60 in een notendop. In Het grote jaren 60 boek vind je honderden zwart-wit- en kleurenfoto’s van het Nationaal Archief die de lezer een prachtig beeld van de maatschappelijke veranderingen van toen geven.
De jaren 70 en 80 – Annie M.G. Schmidt, Astrid Lindgren, Roald Dahl
In de jaren 70 en 80 werd het ene na het andere kinderboek uitgegeven dat later ‘een echte klassieker’ zou worden. Kinderen van toen (en nu) groeiden op met boeken geschreven door de meest populaire kinderboekenschrijvers van de afgelopen eeuw: Annie M.G. Schmidt, Astrid Lindgren en Roald Dahl (en nog veel, veel meer). Welke klassieker ga jij dit najaar (her-)lezen?
– Minoes van Annie M.G. Schmidt
– De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren
– De GVR van Roald Dahl
De jaren 90 – Super Mario in elke huiskamer
In 1989 bracht Nintendo de relatief goedkope Gameboy uit. Gamen werd ineens voor iedereen bereikbaar. In de jaren 90 speelden we met zijn allen op de Gameboy Super Mario. Nog steeds zijn Mario en Luigi superpopulair. Daarom heeft Nintendo dit jaar voor de 35ste verjaardag van Mario de oude games opnieuw uitgebracht.
Van nu tot heel lang gelden – maak een stamboom
We telden in onze reeks rondom de Kinderboekenweek af van de prehistorie tot nu. Wil je juist terugkijken, van nu naar het verleden? Dan is deze knutselopdracht misschien wat voor je waarin je een stamboom maakt met een knutselpakket van het Stadsarchief Amsterdam.
Nog eens terugreizen naar een van de andere tijdperken? Reis dan via deze links terug naar de prehistorie, de oudheid, het Romeinse Rijk, de middeleeuwen, de renaissance, de verlichting, de industrialisatie en de Tweede Wereldoorlog. Ook leuk: lees ons artikel Kinderboekenweek is van start gegaan.