home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boekentips: vrouwen!

ma 6 mrt 2023

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag die sinds 1911 bestaat om vrouwenrechten (bijvoorbeeld het vrouwenkiesrecht) te verbeteren. Tegenwoordig staan we stil bij de emancipatie van vrouwen in de samenleving. Van ongelijke salarissen (wist je dat vrouwen gemiddeld 13 procent minder per uur verdienen dan mannen?) tot verschillen en aandachtspunten binnen de gezondheidszorg en het onderwijs. Meer cijfers vind je op WOMEN Inc.

Tips voor iedereen

In het kader van deze dag vind je hier héél veel boekentips van ons team, geschreven door vrouwelijke schrijvers. Over rolmodellen en barricadebrekende vrouwen maar ook ‘gewoon’ prachtig geschreven romans. Voor lezers van alle genderidentiteiten en leeftijden. Neem ook een kijkje in de bibliotheek bij de themapresentatie!

Voor de jonge lezers

Voor de liefhebber van historische verhalen tippen we: Hasse Simonsdochter van Thea Beckman. Wanneer de jonge Hasse in de 15e eeuw de beruchte Jan van Schaffelaar van het schavot redt door met hem te trouwen, verwerft ze zich een plaats als boogschutter in zijn huurlingenleger dat de Veluwe onveilig maakt. Vanaf ca. 12 jaar. 

Boeken uit de serie: De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar, door Alice Pantermüller. Deze boeken, in dagboekvorm met veel stripachtige tekeningen, zijn geschikt voor lezers vanaf ongeveer 9 jaar en gaan over de avonturen van de 10-jarige Lotte, die heel wat te stellen heeft met haar familie. Onze klantenservicemedewerker Karen tipt Pippi Langkous voor avontuurlijke lezers.

Voor jonge lezers die geïnspireerd willen worden: projectmedewerker Merle tipt de serie Van klein tot groots (met o.a. Rosa Parks en Marie Curie) en Stoere sprookjes over avontuurlijke meisjes door Julia Bruce.

Voor lezers die van dieren houden tipt klantenservicemedewerker en leesconsultent Anne Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda, van de Nederlandse schrijver en politicus Bibi Dumon Tak.

Verhalen

Voor de verhalenverteller: Bloei – zestig volksverhalen uit de hele wereld die van meisjes vrouwen maken. Verzameld en naverteld door Marita de Sterck.

Voor de romantische wegdromer: Omkijken naar morgen door Wendy Brokers.

Voor de thrillseeker: Schaduw van de nacht door Tess Gerritsen. Over een jonge vrouw die een huis huurt in een afgelegen kustdorp – en er al snel achterkomt dat ze er niet veilig is.

Voor young adults adviseert financiëel medewerker Elly The Hunger Games van Suzanne Collins. Inspirerend, want: “De sterke groei en ontwikkeling van Katniss Everdeen in haar surrealistische wereld en haar opoffering om haar familie te beschermen.”

Een beetje of helemaal waargebeurd

Voor de lezer die zin heeft in diepgang: Mevrouw de aanklager door Carla del Ponte. Een autobiografisch verslag van haar werk als hoofdaanklager voor o.a. het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Voor de lezer die tegen verdriet kan: De glazen stolp door Sylvia Plath. Communicatiemedewerker Elselotte ligt toe: “De jonge schrijver Esther heeft grote dromen, maar haar depressie en de tijdsgeest (het verhaal speelt zich af in de jaren 50) werken niet mee. Prachtig geschreven!”

Voor feministen: Het einde van de man en de opkomst van de vrouw, door Hanna Rosin. Over het boek: “Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek van overal ter wereld beschrijft Rosin hier hoe vrouwen en mannen zich heden ten dage tot elkaar verhouden en wat de gevolgen van de door haar gesignaleerde ontwikkelingen zijn voor het dagelijkse leven op het gebied van werk, relaties, seks en zelfs criminaliteit. Een plezierig geschreven, onderhoudend en misschien wel baanbrekend boek, dat wel in een adem is genoemd met het werk van Simone de Beauvoir en Betty Friedan.”

Voor álle feministen in de dop tipt programmamaker digitale geletterdheid Kiki We moeten allemaal feminist zijn van Chimamanda Ngozi Adichie.

Voor lezers op zoek naar waarheid: De verborgen meisjes van Kabul, verhuld protest in Afghanistan door Jenny Nordberg. Programmaleider Gina vertelt: “In Afghanistan mogen meisjes niet werken en studeren. Om uiteenlopende redenen benoemen ouders dus een van hun dochters tot zoon. Als “jongen” mogen de meiden groenten rond brengen, naar school, voetballen…. De hele buurt weet: Mikayila is nu Makayil. Totdat de meiden een jaar of 15 zijn. Dan moeten ze weer terug in het keurslijf. En dat gaat vaak niet zonder slag of stoot…”

Voor de gedurfde lezer tipt klantenservicemedewerker Claire Meisje, vrouw, anders van Bernadine Evaristo. “Niet één maar 12 vrouwen voor de prijs van één! Ze leefden in de 19e en de 20e eeuw. Al lezend kom je achter de connectie tussen de vrouwen. Mooi tijdsbeeld. Een boek zonder hoofdletters en interpunctie.”

Foto: Ilvy Njiokiktjien

Lunchpauzelezing

Op 9 mei kun je in de bibliotheek luisteren naar Véronique Konings, schrijver van het boek Vrouwen die muren afbreken; 22 opbouwende verhalen. Tijdens de lezing voert ze je mee in het ontstaan van het project. Inspiratiebron is Trijn van Leemput, die in 1577 létterlijk de muren van kasteel Vredenburg in Utrecht afbrak. De prachtige foto’s van de ‘Trijnen’ van nu zijn van Ilvy Njiokiktjien. Deze foto’s zijn rondom de lezing te zien in de bieb. Je kunt je hier opgeven voor de lezing.