home

menu

Lid worden Inloggen Voorlezen aanzetten

Nieuws

Boekentips van het team

do 23 apr 2020

Het is Wereldboekendag! Door de werknemers van De tweede verdieping wordt nu ook veel online gelezen. Een deel van het team tipt de favorieten die zeker niet in je online boekencollectie mogen ontbreken. En daar zit voor elk wat wils bij!

Romans en poëzie

Liselore (oud-directiesecretaresse en webredacteur) tipt de dichtbundel Melk en honing van de 25-jarige Rupi Kaur, met wondermooie zinnen. “Laat je raken!” 

Volgens Anne (expert Collectie & Informatie) verdient “het sprookjesachtige” De harpij van A.N. Ryst het om in de galerij van Nederlandse Klassiekers te worden opgenomen. “Dit lijvige boek werd in 2014 lovend ontvangen door recensenten maar is tegelijkertijd erg onder de radar gebleven. Zonde.” 

De dag voordat de bibliotheek haar deuren sloot vanwege het coronavirus, interviewde Gina (programmaleider Inhoud) Manon Uphoff. “Haar beklemmende roman Vallen is als vliegen heb ik nu drie keer gelezen, en telkens weer zuigt haar taal -scherp, verheven en banaal- mij haar wereld binnen. Wat een boek! En genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, die op 22 juni 2020 wordt uitgereikt.” 

Elselotte (communicatiemedewerker) raakte ontroerd door de roman De kaart en het gebied van Michel Houllebecq. “Een subtiel en somber, maar mooi levensverhaal. Van de Thuisbieb raad ik Het pauperparadijs aan van Suzanna Jansen.”

Denk je weinig met poëzie te hebben? Dan moet je volgens Aleksandra (oud-medewerker klantenservice) De maat van de eenzaamheid van Rodaan Al Galidi lezen. “Voor iedereen die de maat van eenzaamheid met een glimlach wil beleven. Elk gedicht raakt je en bij elk gedicht is de aanraking met een glimlach. Geweldig!” 

Praktisch

Kamerplanten zijn hip en trendy, maar hoe houd je ze in leven? Fenne (oud-programmamaker mediawijsheid) heeft maar liefst 85 (!) planten in huis staan en zweert bij Handboek voor mensen die hun kamerplanten altijd dood laten gaan van Jelmer de Boer. “Het is erg handig om te kunnen vinden wat de behoeftes zijn van al die planten.” 

Jeugdliteratuur

Eva (oud-expert Jeugd & Jongeren) vindt dat jeugdliteratuur echt niet alleen voor jongeren is en tipt het luisterboek De gevleugelde kat van Isabel Hoving. “Een zoektocht naar volwassenheid met op de achtergrond de rommelige migrantenstad Amsterdam. Een verhaal vol verwijzingen naar sprookjes, folklore, legenden en scheppingsverhalen. Een boek dat je echt aan het denken zet.” 

Dat boekcovers soms misleidend kunnen zijn, merkte Annemiek (projectleider Taalvisite). Als kind vond ze de kaft van Het malle ding van bobbistiek er stom uitzien, waardoor ze het niet wilde lezen. Maar bij gebrek aan leesvoer begon ze toch aan het boek van Leonie Kooiker. “Ik had geen spijt. Al lezende waande ik me in die wereld en zat je zelf ook in het malle ding van bobbisitek.” 

Historie

Hillechien (communicatiemanager) is een enorme fan van historische romans. “Ik kom graag te weten hoe mensen vroeger hun leven (be)leefden. De roman Bakkersliefde van Gerda van Wageningen uit de ThuisBieb sprak mij daarom aan. Het gaat over de bijzondere band tussen een moeder en een zoon, wiens droom het is om bakker te worden. Ik ben nog maar net begonnen in het boek, maar kan het nu al moeilijk laten liggen. Een alcoholische, gewelddadige man en onrust die zich opbouwt. Lezen jullie mee hoe dit afloopt?” 

Volgens Claire (medewerker klantenservice) is Soldaten huilen niet van Rindert Kromhout echt de moeite waard. “Quentin Bell, een neef van Virginia Woolf, vertelt over zijn jeugd in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. Leuk om te lezen hoe het contact tussen de leden van de Bloomsbury groep verliep. Dit boek is de eerste uit een serie van 3.” 

Meer informatie over Wereldboekendag en belangrijke schrijvers? Klik hier voor onze kijktips.