Als je bij de bibliotheek werkt, lees je dan ook veel? Natuurlijk! Dat geldt in ieder geval voor vele medewerkers. En wie veel leest, geeft natuurlijk leestips, zodat je zelf met een mooi boek en een dekentje op de bank kan kruipen. Veel leesplezier!
Revolusie van David Van Reybrouck
“Dit is voor mij het mooiste boek,” zegt Roel, onze bestuurder. “Op een zeer indringende manier beschrijft hij hoe Nederland met Nederlands Indië en de inwoners is omgegaan bij de onafhankelijkheidsstrijd naar de republiek Indonesië. Vijf jaar heeft hij er over gedaan om onderzoek te doen en dit boek te schrijven. Op TV zijn enkele interviews uitgezonden, heel bijzonder om die er ook bij te zien. Als Vlaming heeft hij veel meer los weten te maken dan wanneer een Nederlander dat had kunnen doen. Een magistraal boek dat naast zijn eerdere boek over Congo kan staan: allebei op de eerste plaats.”
Licht voor 3/4 miljard analfabeten van Anton Zischka
“Het mooiste boek dat ik dit jaar gelezen heb, is al heel oud, uit 1965. Het heet Licht voor 3/4 miljard analfabeten van Anton Zischka. Het stamt uit 1965, maar het is zo actueel,” vertelt Gina, projectleider inhoud. “Alsof het confetti is, strooit journalist en schrijver Zischa gebeurtenissen uit de geschiedenis over ons uit die stuk voor stuk laten zien: wie de taal beheerst, kan vormgeven aan zijn bestaan en dat van vele anderen. Het stimuleert mij in elk geval me met hart en ziel te blijven inzetten voor taalbevordering en leesplezier.” (Te reserveren op bestelling: neem hierover contact op met de klantenservice.)
De magische apotheek van Anna Ruhe (zes delen)
Karen, onze medewerker klantenservice vertelt: “Ik heb van Anna Ruhe de zes delen van De magische apotheek gelezen. Ik hou van fantastische verhalen en de magische apotheek is een heel leuke, spannende en fantastische verhaal. “
De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy
“De jongen, de mol, de vos en het paard is een prachtig, ontroerend, verbindend en filosofisch boek,” vertelt Gemma, strategisch adviseur. “De schetsende tekenstijl zet sterke beelden neer die je raken en waardoor je je direct verbonden voelt met de jongen, de mol, vos en het paard. Elke illustratie wordt ondersteund door een kort stukje tekst, een zin uit een gesprekje of een mijmering. Het verhaal is niet meer dan een wandeling van een eenzame jongen die anderen ontmoet. Tekeningen en tekst raken je in het hart. De tekst is prachtig vertaald door Arthur Japin.”
Klara en de zon & Oorlog en terpentijn
“Eigenlijk is één boek kiezen een vrij onmogelijke opgave,” vindt Elselotte, communicatiemedewerker. Zij kiest dus stiekem twee mooie boeken. “Ik was dit jaar onder de indruk van Klara en de zon, geschreven door Kazuo Ishiguro. Deze roman gaat over een zogenaamde ‘kunstmatige vriendin’ in de toekomst, die op zonne-energie werkt en een ziek meisje gezelschap houdt. Een beetje sciencefiction, hartverscheurende taferelen: een mooi verhaal. Daarnaast heb ik gegruweld en genoten van Oorlog en terpentijn, waarin Stefan Hertmans prachtig schrijft over zijn grootvader en diens belevenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog.”
Samen gaan bouwen – plannen voor onze toekomst van Oliver Jeffers
Susanne, expert jeugd en jongeren: “Dit boek staat centraal in de jeugdactiviteiten tijdens de kerstvakantie. De eerste zin luidt: Wat zullen we gaan bouwen, jij en ik? De schrijver maakte dit boek voor zijn dochter. Het is mooi geïllustreerd en vader en dochter bouwen de raarste dingen, maar altijd met een belangrijke boodschap. Ik raad dit boek aan iedereen aan om te lezen. Zeker rond de jaar wisselingen, want ‘wat zullen wij gaan bouwen, jij en ik’?”
Sapiens – een beeldverhaal van de mensheid van Yuval Noah Harari * David Vandermeulen
Tot slot Roza’s bijdrage, expert service & inrichting: “Het stripboek Sapiens vond ik het leukst om te lezen dit jaar. Cool getekend, waardevolle en interessante weetjes over het ontstaan van de mensheid, geld, cultuur. Hoe het komt dat in deze moderne tijd onze genen nog steeds op die van de oermens lijken (wist je dat ‘cravings’ naar zoetigheid van de vijgenboom komt?) Originele boek van Harari is ook goed, maar lastiger doorheen te komen. Deze stripvorm brengt het tot leven voor alle leeftijden. Ook voor mensen die nooit strips lezen! Het tweede deel (naar ‘Homo Deus’) komt volgend jaar uit, dus naar dat boek kijk ik het meest uit in 2022!”